Menu
Your Cart
ΕΣΠΑ-Ψηφιακό Άλμα

Η εποικοδομητική ήττα στο παιδικό παιχνίδι

06 Απρ Η εποικοδομητική ήττα στο παιδικό παιχνίδι
Αναρτήθηκε από τον toysworld.gr 0 Comment(s) 3489 View(s) Η αξία του παιχνιδιού

Η εποικοδομητική ήττα

Το αποτέλεσμα κάθε ενέργειας μας είτε αυτή είναι επιτυχημένη είτε ένα αποτυχημένη δείχνει και το μέγεθος της προσπάθειας μας. Για να επιτύχουμε χρειάζεται να καταβάλουμε μεγάλη προσπάθεια σε οποιονδήποτε τομέα ενώ συνήθως η αποτυχία έρχεται μετά από καταβολή μικρότερης προσπάθειας. 


Έχοντας αυτό ως αρχή στη ζωή μας όταν θέλουμε να επιτύχουμε καταβάλλουμε μεγαλύτερη προσπάθεια, ενώ όταν δεν καταβάλλουμε τόσο μεγάλη προσπάθεια ξέρουμε ότι είναι πιθανότερη η περίπτωση της αποτυχίας. Το αν όμως θα καταβάλλουμε προσπάθεια ή όχι σε οποιοδήποτε τομέα της ζωής μας είναι κάτι το οποίο το μαθαίνουμε από την παιδική μας ηλικία και κάτι το οποίο το διδασκόμαστε από το παιδικό παιχνίδι.


Αυτό λοιπόν που διδασκόμαστε από το παιδικό παιχνίδι και θα πρέπει να το διδάσκονται όλα τα παιδιά είναι ότι όλα βασίζονται στην προσπάθειά μας. Αν προσπαθήσουμε πολύ τότε θα επιτύχουμε, αν δεν προσπαθήσουμε τότε ίσως και να έρθει κάποια αποτυχία.


Ένα βασικό λάθος που γίνεται με τα παιδιά στην παιδική τους ηλικία είναι ότι οι γονείς τους, τους αφήνουν συνήθως να κερδίζουν στα παιχνίδια χωρίς να καταβάλλουν κάποια ιδιαίτερη προσπάθεια και να αξίζουν την νίκη για να αποφύγουν τυχόν γκρίνιες ή για να δώσουν κίνητρο στο παιδί. 


Το παιδί έτσι διατυπώνει τη στρεβλή εντύπωση ότι η νίκη και η επιτυχία είναι κάτι που έρχεται εύκολα και δεν χρειάζεται να κοπιάσει για αυτήν. Με αυτόν τον τρόπο εθίζεται στην εύκολη νίκη χωρίς να έχει σημασία ο τρόπος που αυτή έρχεται και δημιουργείται η αίσθηση του αυτοσκοπού δηλαδή να παίρνει τη νίκη με κάθε κόστος.


Μεγαλώνει έτσι μία γενιά ανθρώπων που δεν ξέρει την αξία της ήττας αλλά ούτε και της νίκης, διαπλάθονται άνθρωποι οι οποίοι δεν ξέρουν να χάνουν, δεν ξέρουν να νικάνε και δεν μαθαίνουν με αυτό τον τρόπο να σέβονται τον ηττημένο, μιας και στο μυαλό του αξία έχει μόνο η νίκη και όχι το παιχνίδι. 


Η ήττα βέβαια από την άλλη πλευρά είναι μία κατάσταση διδακτική γιατί σου υποδεικνύει τα λάθη σου, σε μαθαίνει πώς να γίνεσαι καλύτερος, και σε βάθος χρόνου σε βελτιώνει. 


Από την πορεία τους σε βάθος χρόνου οι άνθρωποι φαίνεται αν από μικρή ηλικία νικούσαν πάντα ή αν στα παιχνίδια έχαναν κάποιες φορές. 


Αυτοί που έμαθαν να χάνουν από παιδιά δείχνουν καλύτερη συμπεριφορά και διαχείριση στις αποτυχίες της ζωής τους, πεισμώνουν, και προσπαθούν να ανατρέψουν την κατάσταση ενώ αυτοί οι οποίοι έχουν μεγαλώσει νικώντας πάντα και με κάθε τρόπο, σε περίπτωση αποτυχίας καταρρέουν, και δεν ξέρουν πώς να διαχειριστούν αυτή την κατάσταση. 


Δυστυχώς η σημερινή κοινωνία μεγαλώνει ανθρώπους μην μαθαίνοντας τους την αξία της ήττας και προσπαθεί να δημιουργήσει μόνο νικητές. 


Καλό είναι να μαθαίνουμε στα παιδιά μας να διεκδικούν, και να θέλουν να νικάνε, αλλά καλό είναι να τους μαθαίνουμε επίσης και το πως δεν χάθηκε και ο κόσμος σε περίπτωση μιας αποτυχίας, και πως πάντα μπορούν να ανατρέψουν μια κατάσταση εάν προσπαθήσουν. 


Μία κοινωνία για να έχει υγιείς ανθρώπους στους κόλπους της πρέπει να τους μάθει, ότι εξίσου μεγάλη σημασία με το αποτέλεσμα έχει η προσπάθεια, θα πρέπει επίσης να μάθει στα παιδιά πώς στο παιχνίδι υπάρχει εκτός από τη νίκη και η ήττα, και πως με τον ίδιο τρόπο που προσπαθούμε να την πετύχουμε, έτσι και σε περίπτωση που δεν έρθει η νίκη και η επιτυχία, καλό είναι να συνεχίζουμε να προσπαθούμε περισσότερο και όχι να τα παρατάμε.


Γιάννης Γιάννογλου

Δάσκαλος Ειδικής Αγωγής